Een nieuwe job, een nieuwe start. Leuk, maar het betekent ook: veel administratie en bezig moeten zijn met dingen waar ik nog nooit bij stilgestaan had. Ik vond nergens echt een duidelijk overzicht voor pas afgestudeerden van wat je nu in orde moet brengen en waar je rekening mee moet houden, dus maakte ik er zelf één.
Kinderbijslag
werMijn ouders vroegen zich af of ze nog recht hebben op kinderbijslag wanneer ik afstudeer. Via deze website vond ik het antwoord: wanneer je jonger bent dan 25 en je jezelf na je studies inschrijft als werkzoekende bij de VDAB, heb je nog recht op kinderbijslag. Van zodra je begint aan je eerste job, wordt de kinderbijslag stopgezet.
VDAB
Je inschrijving bij de VDAB is niet enkel van belang voor de kinderbijslag, maar ook om je beroepsinschakelingsuitkering aan te kunnen vragen. Qué? Als je je inschrijft bij de VDAB begint je wachttijd automatisch te lopen. Wanneer je – worst case scenario – na een jaar nog geen job gevonden hebt, krijg je daardoor recht op een uitkering. Meer info over het belang van je inschrijving vind je hier.
Mutualiteit
Als student, maar ook tijdens je wachttijd, ben je normaal gezien ‘ten laste’ van je ouders en dus ook aangesloten bij een ziekenfonds. Maar je bent verplicht om jezelf in eigen naam als ‘gerechtigde’ aan te sluiten bij een ziekenfonds wanneer:
- je wachttijd is verstreken en je dus werkzoekend bent
- je een eerste job aan de haak slaat
- je als zelfstandige aan de slag gaat
- je ouder bent dan 25
Hospitalisatieverzekering
Vroeg of laat moet iedereen wel eens naar het ziekenhuis. Je ziekenfonds betaalt een deel van die ziekenhuiskosten terug, maar niet alles. Een hospitalisatieverzekering is in dat geval geen overbodige luxe, en die moet je vanaf nu zelf regelen. Veel bedrijven geven hun medewerkers ook een hospitalisatieverzekering als extralegaal voordeel. Lijkt me het onderhandelen wel waard.
Jeugdvakantie
Hoewel ik nog niet echt met mijn volgende vakantie bezig ben, hoorde ik van enkele experts dat ik het toch best op mijn checklist zet van zaken die ik moet vragen als ik aan de slag ga. Heb ik recht op betaalde vakantie? En hoelang kan die duren? Als je jonger bent dan 25, en je begint te werken in het jaar dat je afstudeert, heb je recht op jeugdvakantie.
Als je bijvoorbeeld afstudeert in 2016, en je hebt nog geen job voor eind december, kun je misschien overwegen om een tijdelijke job aan te nemen. Op die manier kun je toch nog genieten van de jeugdvakantie! Die kan je aanvragen bij de RVA.
Als je minstens een maand aan de slag bent kun je in totaal vier weken betaalde vakantie krijgen. Er zijn uiteraard ook uitzonderingen, dus vraag het zeker na.
Vakantiejob
Ik wil graag beginnen werken, maar in juli of augustus mijn jaarlijkse vakantiejob doen zie ik ook nog wel zitten. Maar kan dat nog wel? Ja, zo blijkt. Ik las dat je als afgestudeerde student nog tot eind september van het jaar waarin je afstudeert een vakantiejob mag doen.
Net zoals elk ander jaar geldt nu ook wel dat je maximaal 50 dagen als jobstudent mag werken. Vooraleer je begint te solliciteren, kun je nu dus nog tot eind september je 50 dagen als jobstudent ‘opdoen’. Wil meer dan 50 dagen werken? Dat kan, maar dan verlies je je voordeel van verminderde sociale bijdragen.