Loading...
Méér dan loon: dit is waarom Belgen voor een nieuwe job kiezen!

Méér dan loon: dit is waarom Belgen voor een nieuwe job kiezen!


Waarom mensen van job veranderen, draait niet altijd om vaakgenoemde redenen zoals geld, een stap omhoog op de carrièreladder of bedrijfscultuur. Na onderzoek bij 1200 Belgen blijkt dat velen een nieuwe werkuitdaging aangaan om redenen die veel persoonlijker zijn dan je zou verwachten. Zo staat gezinsuitbreiding, een scheiding of een verhuis hoog op de lijst. Uitzendkantoor Unique wil met dit onderzoek de schijnwerpers zetten op die persoonlijke redenen, die vandaag vaak over het hoofd worden gezien door werkgevers.

De impact van kinderen op jobverandering

Twee derde van de Belgen (66 %) krijgt kinderen nadat ze actief worden op de arbeidsmarkt, toont nieuw onderzoek van Unique aan. Bovendien geeft meer dan de helft van de respondenten (54%) aan van functie en/of van job te zijn veranderd om deze reden. 42 % van hen geeft specifiek aan dat het ouderschap een cruciale factor was in hun besluit om van werk te veranderen.

Dit doen ze vooral in de vroege jaren van het ouderschap. Meer dan de helft van de respondenten die van job of functie veranderde na het krijgen van een kind maakte deze overstap binnen drie jaar.

“De keuze om van job te veranderen is vaak heel individueel en persoonlijk. Verschuivingen in prioriteiten (39 %), de zoektocht naar een betere balans tussen werk en privé (35 %), en de behoefte aan flexibele werkuren (28 %) worden in ons onderzoek het vaakst genoemd. Die inzichten zijn heel waardevol voor zowel onze coaches als de hr-experten binnen een bedrijf," zegt Kristof Mangelschots, hr-manager van Unique. 

Verhuis

Daarnaast is verhuizen voor 35 % van de bevraagde Belgen de voornaamste reden dat ze van functie of job zijn veranderd, 20 % doet dit binnen de 3 jaar. Opmerkelijk hier zijn de verschillen binnen leeftijdsgroepen en opleidingsniveaus. Bij de jongere respondenten (25-34 jaar) geeft maar liefst 55 % aan van job te switchen na een verhuizing, 37 % binnen de 3 jaar. Voor 55+ is dit slechts 23 %.

Ook het diploma bepaalt welke keuze mensen maken na een verhuis. Bij degene die een diploma hoger onderwijs hebben, ligt het aantal gevoelig hoger dan bij andere opleidingsniveaus: 45 % gaat op zoek naar een andere job of functie na een verhuizing. Voor werknemers met als hoogste diploma hoger middelbaar gaat het over 25 %.

"Ga als hr-verantwoordelijke of werkgever dus niet zomaar voorbij aan de aankondiging van een geboorte  of verhuis maar gebruik het als een aanleiding om in gesprek te gaan met jouw werknemer. Terwijl de aandacht in de eerste plaats gaat naar verloning en work-life balance, spelen die persoonlijke redenen op de achtergrond meer mee dan je zou denken," zegt Kristof Mangelschots, hr-manager bij Unique. 

Doe onze jobtest!

Voor wie graag persoonlijk de oefening maakt, ontwikkelde Unique samen met iVox een test die jouw kansen op een carrièreswitch voorspelt. Doe de test hier!

 

*Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Unique tussen 10 en 18 januari 2024 bij 1200 Belgen, representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma.