Loading...

Verander jij binnenkort van job? Doe de test!

Kijk je stiekem uit naar een nieuwe job? Of blijf je voorlopig nog trouw op je professionele stoel zitten? Van job veranderen, gebeurt veel vaker dan vroeger. Dat bevestigen recente cijfers. Benieuwd hoe groot de kans is dat jij binnenkort een andere uitdaging aangaat? Doe de test en find out!

Eenvoudige test: dit is de kans dat jij van job zal veranderen!

Samen met marktonderzoeksbureau iVOX ontwikkelde Unique een test. De insteek? We vertrekken vanuit verschillende factoren, die een significante invloed hebben op eventuele jobwissels. Zo berekent een voorspellingsalgoritme de (theoretische) kans dat jij in de nabije toekomst van job zal veranderen. Al wat jij moet doen, is tien korte vragen invullen. Simple as that. Aan de slag voor een blik in de glazen bol van jouw carrière!

Doe de test >>

Stijgend aantal mensen wisselt van job

Van job veranderen, doet al lang geen wenkbrauwen meer fronsen. Cijfers van Statbel wijzen op een stijgende trend. In 2017-2018 besloot 5,3 % van de werknemers nieuwe professionele oorden op te zoeken. In 2021-2022 klom dit percentage naar 8,2 %. Maar waarom zetten mensen deze stap? De trend is duidelijk, de drijfveren zijn dat veel minder. Daarom bevroegen we via een online survey 1.200 Belgen over hun redenen om ontslag te nemen.

Waarom werknemers van job veranderen

Wat valt ons op? De respondenten streven niet zozeer naar een hoger salaris of een volgende stap in hun carrière. De drijfveren om van job te veranderen, zijn vaak persoonlijk getint. Grote veranderingen in hun privéleven, zoals een verhuis, gezinsuitbreiding of een scheiding, doen mensen kiezen voor een jobswitch. Maar ook de bedrijfscultuur of de nood aan een carrièrepauze liggen dikwijls aan de basis. We presenteren enkele sprekende resultaten uit ons onderzoek!

·        Persoonlijke motivaties staan voorop | De vaakst genoemde factoren om een nieuwe job te zoeken? De deelnemers wijzen naar verschuivingen in hun prioriteiten (39 %), de nood aan een betere work-lifebalans (35 %) en de behoefte aan flexibele werkuren (28 %).

·        Ouderschap als kantelpunt | Twee derde van de Belgen kreeg kinderen tijdens de loopbaan. Voor 54 % van de respondenten was dit de reden om van functie of job te veranderen. Meer dan de helft van hen wisselde in de eerste drie jaar van het ouderschap.

·        New home, new job | Een derde van de respondenten ging een nieuwe uitdaging aan na een verhuis. 67 % deed dat binnen de drie jaar. Opmerkelijk: jonge werknemers (25-34 jaar) zoeken sneller naar een nieuwe job na een verhuis dan 55-plussers.

Ben je al even van plan om van job te veranderen? Of zette onze test jou aan het denken over een jobswitch? Neem zeker een kijkje tussen onze openstaande vacatures in uiteenlopende sectoren. Daar vind je misschien de uitdaging die je zoekt. 

*Actievoorwaarden