Loononderhandeling: hoe pak je dat aan?
Je kwam, je zag en je overwon het sollicitatieproces. Super! Nu ga je de laatste rechte lijn in richting jouw nieuwe job. De laatste horde voordat jij je handtekening zet? Dat is de loononderhandeling. Met onze tips sta je stevig in je schoenen bij je salarisonderhandeling.
Weet wat je waard bent
Laten we eerlijk zijn: iedereen hoopt op een mooi startloon. En dat mag! Maar als jonge twintiger moet je ook realistisch zijn. Je enthousiasme is groot, maar je ervaring is beperkt. Zoals Kendrick Lamar zou zeggen: “Be humble” en stel geen overdreven eisen bij het onderhandelen over je loon. Daarom is het handig om te weten wat een marktconform loon precies inhoudt. Even Googlen en je vindt tal van tools die je helpen om een goed beeld te krijgen!
Leg de bal in het kamp van je gesprekpartner
De loononderhandeling is de laatste, maar misschien wel spannendste fase van de sollicitatieprocedure. Hoe begin je eraan? Soms is zwijgen goud. Het is geen goed idee om als eerste een bedrag te noemen. Kijk gerust de kat uit de boom en laat je gesprekspartner een startloon voorstellen. Daarna kan je onderhandelen over je salaris. Als starter heb je een beetje ruimte, maar overdrijf zeker niet. Blijf professioneel en keep it friendly!
Je loonpakket samenstellen
Akkoord, het nettoloon dat elke maand op je rekening verschijnt, is belangrijk. Maar staar je er niet blind op, want the bigger picture is mogelijks veel interessanter! Met enkele extralegale voordelen kan je werkgever je loonpakket flink boosten. Maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, laptop, gsm, bedrijfswagen, tankkaart, thuiswerk … Stuk voor stuk elementen die bijdragen aan een aantrekkelijk salarisplaatje.
Laat je loononderhandeling bezinken
Je eerste of tweede job toezeggen, is een grote stap. Misschien ben je helemaal overtuigd van je keuze en zeg je volmondig ‘ja’. Heb je toch nog twijfels na de loononderhandeling? Neem geen overhaaste beslissingen, maar vraag enkele dagen bedenktijd. Praat erover met studiegenoten, vrienden en familie, sta stil bij de doorgroeimogelijkheden en kijk op lange termijn. Zelfs al ligt er geen torenhoog startloon op tafel, je werkgever zal wél flink in jou investeren. En wie klinkende resultaten neerzet, ziet zijn salaris al snel stijgen. Als dat geen extra motivatie is!
Met deze tips schuif je zelfzeker mee aan tafel tijdens je loononderhandeling. Een gouden raad? Meer vragen mag, maar blijf steeds met je twee voeten op de grond. Contacteer ons gerust voor nog meer praktische tips en tricks!